logo

Behandlingar

IPL – Behandling vid ojämn pigmentering

Pigmentfläckar och ojämn pigmentering i ansiktet och på händerna t ex efter mycket solning tas effektivt bort med Intensiv pulserande ljus (IPL). I genomsnitt räcker två till fyra IPL-behandlingar med fyra veckors mellanrum för att pigmentfläckarna skall försvinna. Efter IPL-behandlingen ser man hur pigmentfläckarna blir mörkare och inom ett par dagar stiger pigmentet mot hudytan som små svarta korn som stöts av. Inom två veckor har pigmentfläckarna försvunnit eller bleknat betydligt. Lämpliga för IPL-behandling är ojämnt pigmenterad solskadad hud, ålderspigmentfläckar, platta bruna solfläckar av typen lentigo i ansiktet och händer samt decolletage och seborroiska keratoser.

Vad kan behandlas med IPL mot pigmentfläckar?

Vi kan behandla och reducera pigmentfläckar, leverfläckar och melasma i ansiktet, på bröstet och på händerna. Andra typer av ökad pigmentering kan eventuellt behandlas efter konsultation.

Vad är fördelarna med IPL?

IPL skadar inte ytan på huden vilket bidrar till minimal återhämtningstid och kort behandlingstid om ca 30 minuter. Patienter behöver därmed inte vara borta från arbetet utan kan återgå till normala aktiviteter samma dag. En IPL-behandling innebär minimal smärta till skillnad från laser-behandlingar som oftast kräver lokalbedövning. Med IPL kan också ett större område behandlas på en gång.

Hur många behandlingar behövs?

Med tanke på att det finns lite skador på hudens yta kan flera behandlingar behövas för att se önskad effekt. För att uppnå bästa resultat krävs i genomsnitt krävs två till fyra behandlingar med ungefär fyra veckors mellanrum, och upprätthållande behandlingar efteråt. Biverkningar kan vara en lätt övergående rodnad. Minimerad solexponering kan minska dessa biverkningar.