logo

Behandlingar

Hårborttagning med IPL metoden

Permanent borttagning av oönskad hårväxt för kvinnor och män.

Hur fungerar det?

IPL är en förkortning av Intensivt Pulserande Ljus och är en vidareutveckling av lasertekniken. Behandlingen liknar laser men genomförs med en bredare och mjukare ljusstråle för behagligare behandling. När ljuset tränger in i huden absorberas det i mörkt pigment och omvandlas till värme. Värmen gör så att hårsäcken som omger hårstrået dör och slutar att producera hår. Hårstrån sitter olika djupt på olika kroppsdelar. Människan har flera miljoner håranlag på kroppen. De växer inte alla på samma gång och vissa ligger vilande hela människans livtid. Kroppen nybildar ständigt hårstrån automatiskt (hårväxtcykel). Denna cykel består av tre olika faser, växtfas, vilofas och övergångsfas. Beroende på vilken växtfas det befinner sig i kommer hårstrået att förstöras permanen eller återkomma. Därför behövs upprepade behandlingar.

Vad är fördelarna med IPL?

* Permanent resultat
* Snabba behandlingar
* Mindre smärta i jämförelse med andra metoder
* Billigt på lång sikt
* Enkelt

Vad är förutsättningarna?

En förutsättning för att hårborttagning skall fungera är att hårstråna är mörka, innehåller pigment, och att huden inte är alltför mörk. Vita och grå hårstrån går normalt inte att ta bort. Man ska inte vara solbränd vid hårborttagning med IPL och det är viktigt att du inte har tagit blodförtunnande mediciner dagarna före behandling. Meddela om du är gravid.

Hur många behandlingar?

Bara de hårsäckar som är i växtfas går att ta bort med IPL. På de flesta ställen på kroppen är 20-30% av hårstråna i växtfas (undantag huvudhåret där 90% är i växtfas) och det är dessa hårsäckar som förstörs vid behandlingen. De hårsäckar som är i vilofas kommer att börja producera hår 1-2 månader senare och det är då dags för nästa behandling. Oftast behövs minst 5-6 behandlingar under minst 12 månaders tid för att bli av med den mesta av behåringen på en hudyta.

Hur går behandlingen till?

Först rakas det område som skall behandlas. Därefter appliceras en genomskinlig gel. Genom ett ljusprisma leds pulserna in i hårsäckarna som tas upp av hårets pigment, omvandlas till värmeenergi och eliminerar alla hår som är i aktiv växtfas.

Gör det ont?

Ljuspulsen känns som ett värmestick i huden. Eftersom många hår behandlas samtidigt så kan ett behandlingstillfälle ibland bara vara någon minut. beroende på storleken på behandlingsområde.

Att tänka på vid behandling

Före
Eftersom ljusmetoder går ut på att det ska finnas hår i hårsäckarna ska man inte vaxa eller rycka bort hår minst 4 veckor innan behandling. Man får inte sola, använda solarium eller använda brun-utan-sol- produkter minst fyra veckor före och efter behandlingen. Vistas man i sol bör man använda minst solskyddsfaktor 30.
Huden ska vara så ljus som möjligt. Håren skall rakas eller klippas kort och vara ca 1-2 mm på behandlingsdagen. De skall vara så mörka som möjligt. Innan man rakar området brukar vi ta ett foto, för att dokumentera hur hårväxten är innan behandling. Sedan följer vi upp med bilder under varje besök du gör på kliniken.

Efter
Som regel syns det inte något på huden efter behandlingen. En lätt rodnad (små röda prickar eller blåsor i samma storlek som hårsäcken) kan uppkomma efter behandlingen .Rodnaden uppkommer p.g.a värmen från ljuset men avtar efter en kort tid. Håret som behandlats faller bort två till tre veckor efter behandlingen. Huden kommer att kännas mjukare och lenare efter en behandling.
Man skall undvika att sola fyra veckor före och efter behandling. Vistas man i sol bör man använda minst solskyddsfaktor 30.

Temporära metoder för hårborttagning

Rakning: En enkel metod, den påverkar inte styvheten, tjockleken, växthastigheten eller växtfasen av det rakade håret. Hur som helst, är det bara en tillfällig lösning och kräver att man konstant rakar sig för att vara hårfri.
Plockning: Det är tidsödande, smärtsamt och opraktiskt för stora områden.
Vaxning: Den här proceduren kan täcka ett stort område åt gången och resultatet varar kanske någon månad eller längre, men det är smärtsamt och orsakar ibland en allergisk reaktion och inflammation av hårfollikeln.

Hur verkar IPL jämfört med elektrolys eller diatermibehandling?

Dessa metoder är långsamma och smärtsamma behandlingar som innebär att man för ner en strömförande nål i varje hårfollikel som förstörs när strömmen passerar eftersom man bara kan behandla en hårfollikel åt gången. Ofta krävs regelbundna behandlingar under flera år, vilket både blir en tidsödande process och extra dyrt. IPL däremot behandlar hundratals hårfolliklar samtidigt, på så sätt kan en IPL behandling på några minuter effektivt behandla ett område som skulle ta timmar med de gamla metoderna.